Hledat

Kategorie

Červenec 2019
P Ú S Č P S N
« Čer   Srp »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Tags

Sponzoři

Počítadlo

Horečky

Minulá Královská etapa přinejmenším splnila očekávání. Výjezd na Veselí, akční sjezd z Dobešova do Údolí Suché, průjezd neskutečným Heltínovem. Ten, kdo vymyslel tuto vesničku měl úmysly buď andělsky ušlechtilé, nebo ďábelsky podlé. Ale je tam moc krásně! Stejně jako v Městysi Spálov. Mariastein s Maruškou je velmi půvabné místečko a posezení v hospůdce tak příjemné. Přesto cesta zpět utekla jako voda v Odře, kterou jsme sledovali až do Suchdola.
Přesto měla královská etapa chybu. Nejel ani pan Král, ani královna. A proto nás čeká okruh jako stvořený pro naše krásky. Princeznovská etapa. Cílem bude další Panna Marie Lurdská, tentokrát ukrytá v Kapličce na Horečkách.

Princezny s doprovodem vyjedou směrem na Žilinu s Kostelem sv. Mikuláše z konce 14. stol. Orientovaná podélná gotická stavba s odsazeným trojboce ukončeným presbytářem a hranolovou věží v ose průčelí. Loď a věž byly upravovány v 17. a na konci 19. stol. Proti proudu Jičínky přejedeme do Životic, kde se tyčí Kostel sv. Jana Křtitele. Zbudován byl r. 1902 na místě původního dřevěného kostela sv. Jana z r. 1451. R. 1898 vyhořel. Z tohoto období se zachoval dřevěný oltář, jehož vznik se datuje k r. 1482, uložen je však v Moravské galerii v Brně. V Mořkově se napojíme na hlavní cestu, po které pomaličku nastoupáme stále sledujíce Jičínku do Veřovic. Zde si občané v roce 1784 postavili dřevěný kostelík. Při jeho stavbě přinesla mladá žena svému manželovi, který dřevěný kostelík stavěl, oběd. Při tom na chvíli odložila malé dítě do trávy a z blízkého lesa přiběhnuvší vlk dítě odnesl. Tragickou příhodu ztvárňuje na cestě ke kostelu kamenná vlčí hlava, držící v tlamě hlavu dítěte. V roce 1852 byl dřevěný kostelík zbořen a byla započata stavba chrámu, který byl v roce 1858 vysvěcen. Věž ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie byla dostavěna v roce 1864. Vzhledem k velikosti kostela a počtu obyvatel obce vznikla teorie, že došlo k záměně plánů s plány kostela ve Varnsdorfu v Čechách. Kolem Jičínky dojedeme až k hájence, kde odbočíme doleva a pomůžeme princeznám nastoupat na vrstevnici kolem Javorníka. Nad Horečkami opustíme asfalt, ale stále dobře sjízdnou cestou dojedeme na horečky s Kaplí Panny Marie Lurdské, která je stylizována jako jeskyně zapuštěná do svahu. Byla postavena roku 1902 jako poděkování manželky továrníka Bumbaly za navrácené zdraví. Ve třicátých letech minulého století věnoval pan Choleva kapli zvonek. V roce 1978 usilovali frenštátští komunisté o její zbourání, jelikož dle jejich názoru působila jako bunkr. Kaple však stojí na katastru Trojanovic a tím unikla zvůli úředníků MěNV Frenštát p. R. Každoročně se zde koná slavnost Seslání Ducha Svatého. Pod kapličkou odbočíme ke skokanským můstkům, prohlédneme si amfiteátr a projdeme stezku v korunách stromů. Vrátíme se ke kolibě a sjedeme kolem Vlčiny, až se napojíme vlevo na červenou turistickou značku, která nás dovede až do Lichnova. Zastavíme se pouze na vyhlídce nad Lichnovem s malebným výhledem na panorama Veřovických vrchů. Opatrně sjedeme ke Kostelu sv. Petra a Pavla. Původní dřevěný kostel byl postaven v polovině 17. stol. na zdejším hřbitově, později již zchátralý objekt hrozil zřícením. V letech 1786-94 byl vystavěn současný kostel. Do nového kostela byly přemístěny zvony a tři oltáře ze staré svatyně. Věž byla dokončena v r. 1881. Po alkocestě se přehoupneme do Štramberka a vyšlápneme až na náměstí, kterému vévodí Kostel sv. Jana Nepomuckého z roku 1721. Výzdoba kostela je dílem brněnského malíře Jano Köhlera. My se však zcela světsky občerstvíme v Městském pivovaru a domů se vrátíme přes Rybí. Poutavá trasa měří 40km s převýšením 800m.

Vyjíždíme ve čtvrtek dne 11.7.2019 v 16:30 od školy Educa.

plánovaná trasa

[Gallery not found]

Napište komentář

Musíte se přihlásit,aby bylo možné vkládat komentáře!