Hledat

Kategorie

Červen 2021
P Ú S Č P S N
« Kvě   Čvc »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Tags

Sponzoři

Počítadlo

Hotel Pod Jedlovým vrchem 25. 6. – 27. 6. 2021

Trasy na víkend s Cykloklubem se zajímavostmi:

Trasa z NJ do Loučné se zajímavostmi:
Odry – Klokočůvek a buď přes brody nebo přes Vítkov a Svatoňovice do Budišova. Zde nová rozhledna Halaška na vrchu Kopřivná, 641 mnm. Přibližně 30 m vysoká ocelová rozhledna je otevřena od června roku 2021. Byla postavena v rámci přeshraničního projektu Silesianka (Stezka rozhleden a vyhlídkových míst Euroregionu Silesia). Přes kopeček na Dvorce, Křišťanovice, „měsíční krajinou“ do Lomnice. Zde vlevo cca 600m od trasy Pomník koncentračního tábora. V těchto místech stála za druhé světové války pobočka koncentračního tábora Osvětim.Rýžoviště s hezkým náměstíčkem. Doprava směr Břidličná, ale ve Vajglově doleva do Rýmařova. Zde jistě stojí za zastávku a prohlídku zejména interiéru Kostel Navštívení Panny Marie. Filiální kostel je známý také jako kaple V Lipkách. Byl postaven v roce 1711 podle návrhu stavitele Friedricha Hösslera na oválném půdorysu. Díky architektuře a bohatě zdobenému interiéru patří kostel k nejkrásnějším barokním stavbám na severní Moravě. Zajížďka je cca 300m vpravo, to jistě stojí za to. Oběd dáme v pivovaru Excelent kousek pod pěkným náměstím. Pokračujeme přes Janovice s fotogenickým zámkem. Roku 1586 nechal štýrský šlechtic Ferdinand Hoffmann z Grünbüchlu upravit původní gotickou tvrz na renesanční zámeček a do jeho prostor přestěhovat jednu z největších a nejbohatších soukromých knihoven v té době. Na panství vybudoval hutě podle předlohy ze Štýrska a tím vznikl impuls k modernizaci celého železářství v našich zemích.V letech 1763-65 byl zámek upraven v duchu baroka, což znamenalo rozšíření do podoby rozsáhlého a výstavného sídla. Stalo se tak za držení Ferdinandem Bonaventurou Harrachem.V 19. a 20. století proběhly úpravy interiérů. Především v průběhu 19. století došlo ke shromáždění mnoha cenných artefaktů z cizokrajných cest a loveckých výprav.Po 2. světové válce byl zámek znárodněn a bohaté vybavení vyvezeno do zahraničí. Zámek sloužil pro potřeby archivu.V současnosti jsou veřejnosti přístupné pouze některé místnosti, které jsou sice převážně prázdné, ale za shlédnutí stojí např. vestavěné dřevěné záchody nebo nevšední dřevěné stropy. Dále projedeme Starou Ves a Žďárský potok. Na území obce byla vyhlášena vesnická památková zóna v roce 1995. Dochoval se zde soubor lidové architektury ze 17. století s roubenými stavbami jesenického typu. Za obcí se vnoříme do lesa. Uprostřed hvozdů si prohlédneme milíř U Huberta. Vyjedeme do sedla Skřítek a pomalu začneme klesat. Za Klepáčovem se rozhlédneme z rozcestí Svobodín a sjedeme až do Maršíkova. Zdejší Kostel sv. Michaela Archanděla je dřevěný kostel z roku 1609 postavený na místě původního kostela se zachovalým původním interiérem s miniaturními varhany; je nejstarší roubenou stavbou na severní Moravě. Do Hotelu Pod Jedlovým vrchem v Loučné nad Desnou dojedeme kolem krásného zámku s anglickým zámeckým parkem. Proti zámku se rozkládá romantický rybníček Kocián s rybí restaurací. Pro případ hladu doporučuji také Restaurant Biograf, zajímavou provozovnu s chutnými jídly i nápoji.

Trasa Nový Jičín - Loučná nad Desnou

Trasy z Loučné nad Desnou
Pokud dorazíte automobily nebo v sobotu nepojedete s hlavní skupinou, je takřka povinností vypravit se na horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Přečerpávací vodní elektrárna byla vybudována společností ČEZ. Skládá se z horní a dolní nádrže. Její stavba probíhala s přestávkami v letech 1978-1996 a jejím úkolem je zajistit stabilitu elektrizační soustavy. V roce 2005 byla veřejností zvolena za největší div České republiky.Horní nádrž se nachází ve výšce 1350 m n. m. a pyšní se rozměry 700 m x 300 m. Výškový rozdíl mezi horní a dolní nádrží a výkon soustrojí patří k největším ve střední Evropě. Celá elektrárna je skutečně hodna obdivu a i vzhledem k narůstajícímu trendu elektromobility (stačí se podívat na peloton Cykloklubu) hraje velmi důležitou úlohu v našem elektrohospodářství. Na exkurzi (ta se odehrává ve spodní stanici u dolní nádrže) je třeba se objednat, ale samotná horní nádrž je fascinující, i svými výhledy. Jen pozor, nahoře pravidelně silně fouká a bývá tam zima i v parném létě. Vyjet lze přímo od Hotelu Pod Jedlovým vrchem přes Jedlový vrch, Medvědí horu k Tetřeví chatě, kde je rozhledna a možnost občerstvení. Končí zde totiž šestisedačková lanová dráha z Divoké Desné, která také skýtá snadný výstup, neboť vyváží i bicykly. Délka lanovky 1 864 m. Horní stanice se nachází v nadmořské výšce 1095, k horní nádrži zbývá tedy již pouhých 250 výškových metrů na 6 km. Po vymanutí uchvacujícím výhledům přichází sjezd. Je dlouhý, jen k dolní nádrži to je 10 km. Pozor! Po cestě budete potkávat koloběžkáře a možnost střetu a úrazu je skutečně reálná!!!
Pokud by vám sjezd nestačil, lze si trasu ještě prodloužit výjezdem na Přemyslov a sjezdem do Velkých Losin přes Bukovice.

Trasa přes Dlouhé Stráně

Velké Losiny a okolí však budou hlavním cílem sobotního výjezdu.
Začneme zmiňovaným výjezdem na Přemyslov až ke studánce Pod Jelení skalkou ve výšce 700mnm. Odměnou detoxikačního stoupání bude sjezd do Velkých Losin. Co tohle půvabné horské městečko nabízí?
Kostel sv. Jana Křtitele: Pozdně renesanční farní kostel. Na místě dřevěného svatostánku ho nechal postavit Jan starší ze Žerotína pro luteránské bohoslužby. Chrám je jedním z největších a nejkrásnějších venkovských kostelů na Šumpersku.
Památník čarodějnických procesů: Pomník připomíná temné období historie tohoto města. V letech 1679-1686 zde bylo upáleno 38 lidí na základě falešného obvinění z čarodějnictví. Tato událost byla také zachycena v knize Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice a ve filmu od Otakara Vávry.
Lázně Velké Losiny s parkem: Lázně byly na místě vyvěrajících termálních pramenů vystavěny již v 16. století pány ze Žerotína. Minerální voda má teplotu 36 – 37 °C, má zvýšený obsah sirovodíku a je mírně radioaktivní. V lázních se léčí především nemoci pohybového aparátu, kožní a neurologická onemocnění.
Po prohlídce lázní a parku a ochutnání sirného pramene Karel vyšlapeme kousek do kopce k pivovaru Zlosin, kde si spravíme chuť. Posilnění bude nutné, neboť z nadmořské výšky 400m se vyšplháme opět téměř do 700m pod Lázeňský vrch. Ale jak už to bývá, kde je kopeček je i zkopeček a sjezd navíc zakončíme na místě vpravdě pohádkovém. V obci Rejchartice se rozprostírá Andělská louka posetá dřevěnými sochami andělů. Andělé se zrodili na sochařských sympoziích, která se v Rejcharticích konají od roku 2013. Prohlédneme si nejrůznější podoby andělů a přehoupneme se do lesa, kde nás osvěží přírodní balneo. Zahrnuje speciální kádě s pramenitou vodou na osvěžení a chodníčky tvořené několika přírodními materiály (např. Kneippův chodník) na podporu tkáňového metabolismu a prokrvení končetin. Sjedeme na Pěticestí a vyšlápneme 1 km s převýšením 133 m k rozhledně Bukovka, abychom získali přehled o krajině. Dřevěná rozhledna na betonové patce s výškou 21,7 m má kovové schodiště se 111 schody. Otevřena byla 26.11. 2016 spolu s novou turistickou značkou vedoucí z Rapotína. Přes Ludvíkov sjedeme opět do Velkých Losin, kde nás ještě čekají nádherná místa.
Zámek Velké Losiny: V roce 1531 začala být původní vodní tvrz upravována Janem mladším ze Žerotína na renesanční zámek. Ten byl koncem 17. století dále rozšířen o barokní dvoupodlažní křídlo s arkádovými ochozy. Zámecké interiéry jsou otiskem vlivu doby od renesance po klasicismus. V průběhu návštěvy tak máte možnost shlédnout vrcholná díla italských, vlámských a holandských malířů žijících v 17. až 18. století, zbrojnici s jedinečným souborem pušek a pistolí předních mistrů oboru nebo rytířský sál s renesančním kasetovým stropem. Kolem se rozkládá park s pozůstatky barokní sochařské výzdoby. Zajímavá je například socha Alegorie síly.
Muzeum papíru Velké Losiny: Ruční papírna ve Velkých Losinách byla založena koncem 16. století a výroba zde probíhá dodnes. Je tak nejstarší funkční papírnou tohoto typu ve střední Evropě. V roce 1987 vzniklo Muzeum papíru, ve kterém si můžete prohlédnout postup výroby a dozvědět se více o její historií. Muzeum nabízí také možnost vyrobit si vlastní papír.
Prosím, kdo pojede s Darinkou, v Muzeu papíru nezastavovat, ať zůstane i pro další návštěvníky… Domů se vrátíme přes Maršíkov. Pro ty, kteří nejeli kolem s kolem: maršíkovský Kostel sv. Michaela Archanděla je dřevěný kostel z roku 1609 postavený na místě původního kostela se zachovalým původním interiérem s miniaturními varhany; je nejstarší roubenou stavbou na severní Moravě. Do Hotelu Pod Jedlovým vrchem v Loučné nad Desnou dojedeme kolem krásného zámku s anglickým zámeckým parkem. Proti zámku se rozkládá romantický rybníček Kocián s rybí restaurací. Pro případ hladu doporučuji také Restaurant Biograf, zajímavou provozovnu s chutnými jídly i nápoji.
Tento doporučený sobotní okruh měří 42 km s převýšením přes 800 m.

Trasa na sobotu

Napište komentář

Musíte se přihlásit,aby bylo možné vkládat komentáře!