Hledat

Kategorie

Září 2015
P Ú S Č P S N
« Srp   Říj »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Tags

Sponzoři

Počítadlo

VRCHAŘSKÁ KORUNA VALAŠSKA

Ahoj přátelé,
Rád bych vám dal tip na pěknou cyklistickou akci – Vrchařskou Korunu Valašska (VKV), jehož 3. ročníku jsem se zúčastnil.
VKV může získat každý kdo v daném období od cca začátku dubna do konce listopadu zdolá na kole všech 20 předepsaných Valašských vrcholů. Vrcholy se pro každý ročník z části obměňují. Na vrcholu je třeba pořídit svou fotku nebo selfie jako doklad o zdolání vrcholu a všechny fotky zaslat pořadatelům VKV. Přitom není předepsáno, jakou trasou vrchol zdoláte, průvodce VKV ke stažení pouze nabízí tipy jak se dostat na jednotlivé vrcholy. Vše je na www.vkv-bike.cz
O této akci jsem se dozvěděl docela náhodou letos v květnu a hned jsem se nadchnul. Velká část vrcholů je totiž v dosahu Vsetína, kde mám kancelář. V práci si již dávno zvykli, že se občas odpoledne vynořím z kanclu v cyklo dresu (v zimě v lyžařském) a vyrážím do okolí. Takže docela výhoda, z Nového Jičína by to tak snadné nebylo.
Vzhledem k tomu že na kole nejsem nijak soutěživý typ a spíše se považuji za kochajícího se cyklistu vyznávajícího rčení „I cesta může být cíl“, pojal jsem to nezávodně, jako cykloturistické výlety, kochání se krásou Valašska, oživení si míst kde jsem třeba už byl a především objevování míst nových. A v tomto ohledu jsem rozhodně nebyl zklamán, Valašsko má opravdu co nabídnout.
Protože mám rád hřebenovky, snažil jsem se plánovat trasy podle toho. Některé vrcholy se k tomu vyloženě vybízely. Ne že by to byla nějaká velká fyzická úleva, myslím, že by bylo v některých případech snazší na vrchol vystoupat pohodlně po asfaltu než skákat přes kameny a kořeny. Bláta naštěstí letos tolik nebylo. Tak jsem například projel hřebenovku Vsetínských vrchů od Třeštíku přes Soláň, Vsackou tanečnici až do Rožnova (povinné vrcholy Vysoká, Vsacká tanečnice, Hážovické díly). Obdobně to bylo i s parádní Javornickou hřebenovkou od Kasáren, Velkého Javorníku až po Papajské sedlo (povinné vrcholy Velký Javorník a Kohútka), nebo Hostýnskou magistrálou od Trojáku po Lázy (povinné vrcholy Maruška a Prženské paseky). V případě Holého vrchu (nad Brumovem-Bylnicí) jsem zase neodolal pokušení a po jeho zdolání jsem si bonusově zajel na Slovensko na úžasné Vršatecké bradlo. Celkem jsem za období 18.5. – 24.8. během jedenácti VKV cyklovýletů najel cestou či necestou 596 km a nastoupal přibližně 10150 metrů. Tím jsem se stal 132. držitelem VKV 2015.
A co mi VKV přineslo? Těch cca 600 km natočených na tachometru sice nebyla ani čtvrtina toho co jsem měl ve stejné době za sezónu 2015 najeto, ale rozhodně to byly moc prima kilometry. Objevil jsem nová krásná místa. Ze všech bych si na tomto místě dovolil přinejmenším jmenovat hrad Lukov, (Horní) Lačnovské skály, rozhlednu Maruška, nebo vrch Ochmelov. Kultovní místa jako jsou Lysá hora nebo Půlčín ani není třeba zdůrazňovat. Ale každý z těch VKV vrcholů stál za to a já jsem moc rád, že jsem se tam dostal. Projížděl jsem malebnou krajinou, zažíval fascinující výhledy, míjel lidi a jejich sídla na nejneuvěřitelnějších místech a odlehlých koutech Valašska. Počasí mi přálo, zmoknul jsem jen jednou. A slunce bylo více než dost, to mám rád. To potom alespoň dobře chutná zasloužené pivko…
Příští rok pojedu znova.
Jarda Král
[Gallery not found]

Napište komentář

Musíte se přihlásit,aby bylo možné vkládat komentáře!